foto focus 2

Nieuwsbrief

 
 

Nieuwsbrief

 

Door middel van de jaarlijkse brief houden wij U op de hoogte van de activiteiten van

Focus 2 in Burkina Faso. Dit keer hebben we gekozen om een stukje te citeren uit de brief van Pierre,oogarts, die hier in Goes een deel van zijn opleiding heeft gedaan aan onze secretaris van het bestuur:

 
     

Wij (prof. Meda en ik) hebben het de afgelopen weken druk gehad met een evaluatie-onderzoek betreffende blindheid in de regio van Koudougou.

Prof. Meda is naar Libreville in Gabon geweest om een congres te bezoeken van de West-Afrikaanse Ophtalmologie Vereniging. Ik ben volop bezig met het treffen van de voorbereiding van de prospection van sortie 32 die a.s. maandagochtend in Gaoua begint .

Wat betreft onze sortie 30 die heel goed is verlopen, kan ik zeggen dat we het record hebben bereikt door de volgende redenen:

 

 

1. Banfora is één van de regio's die het verst verwijderd is van Ouaga waardoor zij zelden wordt bezocht door sorties van chirurgische aard als de onze. Er zijn daar dus vele patiënten die op een operatie wachten.

2. De mobilisatie (van patiënten) verliep onberispelijk door een positieve betrokkenheid van de autoriteiten van de gezondheidsdienst in die regio en door een dynamisch team ter plekke

3. Het feit dat een operatie aan het 2e oog gratis is, moedigt de patiënten aan om zich aan het 2e oog te laten opereren. Van de 177 operaties die uitgevoerd zijn, waren er 47 bij van patiënten die zich aan beide ogen hebben laten opereren. Zij hebben dus slechts  één keer betaald, wat inhoudt dat er eigenlijk 130 betalende patiënten zijn geweest. Dit verklaart tevens het feit dat de bijdrage van de patiënten niet zo hoog lijkt.

4. Het operatie-team was erg "sterk" (krachtig) met drie operateurs en twee tafels, dit kwam (het aantal/ de voortgang van) de operaties ten goede.5. Wij gebruiken een nieuwe operatietechniek, waarbij we niet hechten.De operaties verlopen veel sneller en veiliger. Met de steun van Focus-2 heeft dr. Folkert Tegelberg ons hierin onderwezen.

Tot zover het laatste nieuws uit Burkina Faso