foto focus 2

Verslag van project 43 in Banfora

Verslag oogheelkundig project Focus 2 – APSO van 29-05 t/m 12-06- 2015

Project 43 in Banfora     Burkina Faso.

Deelnemers: mevr. Mieke Meertens, mevr. Meda Raisa, mevr. Hellie Stoel, drs. P. Djiguimdé, drs. A.G. Tjiam, dhr. Seydou, dhr. Meda Maxim, dhr.Joël, dhr. Diarra Lamoussa, dhr. Zampaligre Oumarou, mevr. Veronique, mevr. Samantha, dhr. Bako, dhr. Sanou.

Na een rustige vlucht op vrijdag 29-05 vanuit Brussel, veilig aangekomen in Ouagadougou. Verblijf in de hoofdstad in het vertrouwde Hotel Amiso. Op zaterdag een bezoek aan het Yaldago zh. in de hoofdstad.  Hier een consult bij 3 patiënten. Mevr. Sanou, waarbij men in het verleden een corneatransplantatie heeft gedaan, zal in aanmerking komen voor een cataract operatie op 12 juni, wanneer het team weer in de hoofdstad is. Dan nog 2 patiënten gezien met strabisme, waarvan er ook 1 op deze datum geopereerd zal worden.  Ook wordt er tijdens dit bezoek  "onderwijs” en uitleg gegeven door drs. Tjiam aan prof . Meda en drs. Djiguimdé.

Ook bezoeken we een nieuw ziekenhuis in aanbouw, een public hospital, waar prof. Meda zijn eigen afdeling opthalmologie  zal krijgen. Opleiding van 6 arts-assistenten zal hier ook een belangrijk onderdeel gaan worden. Er is toezegging gedaan door de staf van het oogziekenhuis Rotterdam en Oogheelkunde afdeling van de Erasmus Mc te Rotterdam om prof. Med te ondersteunen in de opleiding. Ook die dag nog een ziekenhuis net buiten Ouaga bezocht. Een groot complex gebouwd door de chinezen in 2010. Er is echter weinig activiteit op deze zaterdag.

Op zondag 31-05 vertrek naar Banfora, waar we s’middags na een vermoeiende reis om 17.00 uur arriveren. De operatiekamer wordt al gedeeltelijk gebruiksklaar gemaakt, terwijl drs. Tjiam en drs.Djiguimdé de patiënten screenen voor ok.

Op maandag goed begonnen, maar helaas geeft de meegebrachte microscoop uit Nederland niet genoeg licht en moest er dus van microscoop geruild worden, wat weer wat oponthoud met zich meebracht.

Op dinsdagochtend een beleefdheids bezoek gebracht aan de ziekenhuis directeur. De temperatuur op het ok bloc wordt vrij hoog, de airco werkt niet optimaal en  stopt er op donderdag helemaal mee. Na enig overleg krijgen wij een nieuw ok bloc aangeboden, een nieuw gebouw naast ons huidige ok bloc. Gelukkig kunnen de patiënten die gepland stonden voor die dag, na een kleine reparatie van de airco, nog diezelfde dag geholpen worden. Hierna is het verhuizen naar het nieuwe ok bloc. Dit gaat erg snel, iedereen helpt mee en binnen een mum van tijd zijn we weer ingericht en bedrijfsklaar. Met een nieuwe [koude] airco.

De rest van de operatiedagen tijdens dit project verlopen prima. We opereren gemiddeld zo’n 25 tot 30 patiënten per dag.

Op de zondag hebben we na een ochtend opereren toch nog een vrije middag. We brengen een bezoek aan "Lac Tengrela”en heel groot meer, net buiten Banfora. Het is een oase van rust. Er is tijdens dit project sprake geweest dat het team naar Gaoua zou moeten verhuizen, i.v.m. een groot aantal patiënten aldaar. Echter in Banfora zijn ook nog heel veel patiënten, dus wordt besloten het project in Gaoua project 43A  te noemen en drs. Djiguimdé en zijn team zal hier direct na ons vertrek nog 1 week gaan opereren.  We hebben deze 2 weken in Banfora overnacht in Hotel Saint David. Goede slaap plaats, schoon en s’ochtends prima eenvoudig ontbijt. Tijdens ons verblijf hier hebben wij s’avonds gegeten in restaurant Munyu. Prima maaltijden en schoon. De lunch werd verzorgd door het ziekenhuis aldaar, en was prima geregeld.

Bij terugkomst in de hoofdstad zijn op vrijdag 12 juni de 2 eerder genoemde patiënten geopereerd , naar volle tevredenheid.